El nou Port Olímpic s'ha obert al públic després de quatre anys d'obres (ACN/Arnau Martínez)

Així és el nou Port Olímpic de Barcelona, després de 4 anys d'obres i sense oci nocturn

Té un mirador, espais amplis i locals preparats per a empreses nàutiques, a més d'un balcó gastronòmic que obrirà entre finals d'agost i principis de setembre

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Ja es pot passejar pel nou Port Olímpic de Barcelona, que s'ha reobert al públic aquest diumenge després de quatre anys d'obres. Es tracta d'un espai de 20.000 metres quadrats --l'equivalent a tres illes de l'Eixample-- dedicats al passeig, la gastronomia, la nàutica i l'economia blava, que volen acostar i connectar encara més la ciutat al mar.

Els restaurants, botigues i empreses nàutiques que s'hi han d'instal·lar, però, encara no han obert. Els establiments de l'anomenat balcó gastronòmic ho faran a finals d'agost i principis de setembre.

Es tracta d'onze restaurants --dedicats a la cuina catalana, menjars internacionals o una gelateria, entre d'altres-- i tres botigues que ara es troben en la fase final d'adequació.

El nou port ha donat prioritat a les activitats nàutiques i les empreses blaves (ACN/Arnau Martínez)

Sense discoteques i amb espais més oberts i amables

Al Port Olímpic ja no hi haurà locals d'oci nocturn, que han quedat fora del projecte després d'anys de queixes dels veïns per problemes de convivència, soroll, robatoris, baralles i, fins i tot, morts violentes.

On hi havia discoteques ara s'instal·laran empreses de recerca i innovació vinculades al mar, a més de companyies nàutiques.

Així era el port abans de la transformació:


El moll de Mestral és ara una plaça de 10.000 metres quadrats amb diversos locals destinats a aquestes empreses relacionades amb l'economia blava.

Des de l'Ajuntament de Barcelona esperen més de 50 empreses que generin 150 llocs de feina. També hi ha diversos espais d'esbarjo on es programaran activitats per a la ciutadania.

Hi ha més espais oberts, més jardineres i més zones d'ombra (ACN/Arnau Martínez)

El nou accés que uneix l'avinguda del Litoral amb el moll de Mestral, tant per a vianants com per a vehicles, elimina barreres i desnivells per generar un espai més amable i proper al veïnat. Han desaparegut les terrasses dels antics locals d'oci nocturn i s'ha construït una gran plaça amb zones de passeig i ombra, jardineres i grans espais oberts. 

Damunt dels restaurants s'hi han instal·lat quatre pèrgoles amb plaques fotovoltaiques que, segons l'Ajuntament, conformen el conjunt fotovoltaic urbà més gran de la ciutat amb 3.560 metres quadrats de superfície total i que generaran 825.000 kWh/any, l'equivalent al consum mitjà de 360 habitatges.

També s'ha naturalitzat parcialment els 2.000 blocs de formigó que protegeixen el dic de Recer --l'espigó on hi haurà el mirador-- i s'han immergit 50 biòtops submarins per afavorir la presència de flora i fauna marina.

Durant tot el dia es faran activitats familiars per celebrar-ne la inauguració (ACN/Arnau Martínez)

Quins restaurants hi haurà?

L'oferta culinària del balcó gastronòmic ha quedat determinada per les adjudicacions fetes per l'Ajuntament.

Hi ha gelateries, aperitius, cuina tradicional i de fusió. En total hi ha tres botigues culinàries i onze restaurants, entre els quals vells coneguts.

L'oferta que hi haurà està disponible a la web de l'Ajuntament.

Les obres del balcó gastronòmic han costat 20 milions d'euros.

Zona del balcó gastronòmic, amb els restaurants que obriran a finals d'agost (ACN/Arnau Martínez)

A punt per a la Copa Amèrica

La transformació del Port Olímpic s'ha accelerat per poder lluir la reforma coincidint amb la Copa Amèrica de Vela, que es farà entre l'agost i l'octubre. Una cita esportiva que vol ser un revulsiu per al Port Olímpic, com ho van ser els Jocs del 92 que van veure néixer l'antic Port Olímpic, inaugurat el 1991 i que va acollir les proves de vela de Barcelona 92.

El port es va convertir en un reclam turístic i gastronòmic durant dècades, i un dels centres neuràlgics de la nit a la ciutat. L'espai es va anar envellint i degradant i el gener del 2023 es va tancar els restaurants que hi havia per donar pas al projecte de renovació que ha de quedar enllestit els pròxims mesos.

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaTurismeGastronomiaCopa Amèrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut