La sentència corregeix el criteri de la Seguretat Social i atorga la incapacitat a la treballadora (iStock)

Li atorguen la pensió d'invalidesa en considerar la covid persistent malaltia laboral

Una sentència reconeix la incapacitat permanent d'una dona que va contagiar-se de covid en un CAP de Sant Adrià de Besòs

Redacció/ACNActualitzat

El jutjat social 31 de Barcelona reconeix la incapacitat permanent en grau total a una treballadora de la neteja que va contagiar-se de coronavirus en un CAP de Sant Adrià de Besòs durant la pandèmia.

La denunciant ha acreditat tenir covid persistent i fibromiàlgia arran d'haver-se'n infectat, i la sentència condemna la Mutua Fremap a abonar el 75% de la base reguladora anual de 16.274,17 euros (al voltant d'uns 12.000 euros) en considerar que aquestes patologies són d'origen professional, i també l'Institut Nacional de la Seguretat Social i la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Aquesta és la primera resolució favorable a un empleat a Catalunya, segons el Col·lectiu Ronda.

La sentència corregeix el criteri de la Seguretat Social, que el 14 de desembre del 2022, després d'un examen, no va reconèixer la incapacitat permanent, tot i apreciar covid persistent i fibromiàlgia.

Un dictamen que va arribar després que la treballadora donés positiu en una PCR "previ contacte estret amb una companya de feina" i que el 4 de gener del 2023 agafés la baixa.

El pronunciament de la justícia recorda que el contagi "no només és aplicable al personal sanitari o auxiliar, sinó també al personal no sanitari que és treballador en centre assistencial".


No pot fer la seva feina

La sentència considera la "limitació funcional rellevant que acredita impossibilitat de dur a terme les seves funcions" de neteja.

En aquest sentit, apunta com a tasques contraindicades --i d'acord amb l'informe mèdic forense-- els "moviments repetits que impliquin la columna vertebral" com ara fregar, recollir papereres i netejar vidres, entre altres.

El jutge dona veracitat al testimoni aportat per la defensa que acreditava el contagi al centre sanitari, malgrat reconèixer "la dificultat probatòria" d'aquest fet.

ARXIVAT A:
SalutDrets laboralsCovid-19
Anar al contingut