Ursula von der Leyen, António Costa i Kaja Kallas (Reuters)

Acord per a la renovació dels càrrecs de la UE, amb Von der Leyen, Costa i Kallas

Els sis líders que han negociat els alts càrrecs de la UE els han proposat per encapçalar la Comissió, el Consell i la diplomàcia europea, respectivament

RedaccióActualitzat

Una setmana després de començar les negociacions per repartir els principals alts càrrecs de la Unió Europea després de les eleccions a l'Europarlament del 9J, els sis caps d'estat i de govern que les lideren s'han posat d'acord sobre els noms a proposar per presidir la Comissió i el Consell i dirigir la diplomàcia europea.

No hi ha hagut sorpreses respecte al que es preveia. Ursula von der Leyen repeteix com a presidenta de la Comissió, el socialista portuguès António Costa agafarà el relleu a Charles Michel al Consell Europeu i la primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas, serà l'alta representant en Política Exterior, en lloc de Josep Borrell.

Aquest acord, ara, l'han de refrendar la resta de líders europeus en la pròxima cimera de caps d'estat i de govern que se celebrarà a Brussel·les aquesta setmana, dijous i divendres.

Queda pendent la presidència del Parlament Europeu, que es podria tornar a repartir entre socialistes i populars. La primera meitat de legislatura seria per als conservadors i repetiria Roberta Metsola, però queda en l'aire què passaria la segona.

Els sis líders que s'han encarregat de fer aquesta proposta són el president espanyol Pedro Sánchez, el primer ministre grec Kyriakos Mitsotakis, el polonès Donald Tusk, del Partit Popular Europeu, el canceller alemany Olaf Scholz --del mateix grup socialista i socialdemòcrata que Sánchez--, el president francès Emmanuel Macron i el primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte --del grup liberal--.

Tots sis s'han posat d'acord en els noms aquest dimarts, per videoconferència.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaParlament EuropeuConsell d'EuropaEleccions europees 2024
Anar al contingut