Alumnes de La Pineda de Badalona fent l'examen de català
Alumnes de La Pineda de Badalona fent l'examen de català
Barcelona

Textos de Pere Calders i Carmen Laforet a les proves de competències de 4t d'ESO

67.000 estudiants catalans han començat aquest matí les proves d'avaluació de competències bàsiques al final de l'etapa obligatòria

RedaccióActualitzat

Més de 67.000 estudiants catalans de quart d'ESO han començat aquest dimarts les proves d'avaluació de competències bàsiques al final de l'etapa obligatòria. Els exàmens es fan avui i demà a 1.060 centres públics, concertats i privats. Pere Calders i Carmen Laforet han estat els protagonistes de les proves de català i castellà, respectivament.

En català, els alumnes han hagut de respondre 26 preguntes sobre dos textos: un fragment de "Tot s'aprofita", de Pere Calders, titulat "Accident de treball", i un article de la revista "Eureka" sobre l'experiment del psicòleg Stanley Milgram que demostra que només sis individus ens separen de qualsevol altre, que estem més connectats amb la gent del que ens pensem. Els estudiants també han fet una redacció sobre si és possible fer amistats sense l'ajuda de les xarxes socials.

La prova de castellà s'ha basat en la novel·la "Nada", de Carmen Laforet, i una "contra" de "La Vanguardia" de la psicòloga Deborah Fouts, de l'Institut de Comunicació entre els Humans i els Ximpanzés.

La tercera i última prova del dia ha estat la de matemàtiques. Els alumnes de quart d'ESO han hagut de resoldre 32 problemes. Han tingut una hora per resoldre, per exemple, la mitjana de puntuacions en un concurs de balls de saló, calculant l'àrea de la pantalla d'un mòbil, o interpretar el gràfic de l'evolució d'ingressos d'una empresa des de l'any 2012 al 2015.

Demà, dimecres, s'avalua la competència cientificotecnològica –una novetat introduïda aquest any– i la llengua estrangera –anglès, francès i, aquest curs, també alemany. És el cinquè any que es fa la prova a quart d'ESO. Es vol comprovar quines competències han aconseguit els nois i noies que aquest any acaben la secundària obligatòria.

Els centres podran saber els resultats el dia 11 d'abril. Les proves proporcionen informació al govern, a les escoles i al professorat, però no marquen si un alumne supera o no l'etapa. Tant avui com demà, a partir de la una del migdia, es podran consultar els exàmens que s'hauran fet a l'espai d'internet del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu.

Anar al contingut