
55 diputats flamencs reclamen a Rajoy que retiri tots els càrrecs als sobiranistes
En una carta a Rajoy, els diputats demanen respectar els resultats dels 21D i desactivar l'aplicació del 155
Un total de 55 diputats flamencs de cinc partits diferents que formen part del Grup d'Amics de Catalunya a Flandes han enviat una carta al president espanyol, Mariano Rajoy.
Li expressen la preocupació per la situació de Catalunya i li demanen diàleg i confiança mútua per buscar "una solució política" a Catalunya i insisteixen en tres punts: "respectar els resultats de les eleccions del 21 de desembre i permetre la formació d'un nou govern "de forma constructiva i sense obstacles", "desactivar el 155 i retornar l'autogovern a Catalunya" i "retirar tots els càrrecs contra activistes i polítics empresonats o perseguits per les seves activitats pacífiques a favor d'una autonomia més gran".
En una carta oberta dirigida a Rajoy, els eurodiputats han traslladat la seva "gran preocupació" per la crisi política a Catalunya i la manera en la qual el govern espanyol ho afronta. Una estratègia, avisen, que "només pot portar a una escalada més gran".
"Com un membre de la Unió Europea, Espanya ha d'internalitzar els valors i normes fonamentals, tals com el respecte dels Drets Humans, la llibertat d'expressió, la llibertat d'associació i el dret d'autodeterminació dels pobles."
Solució política per a un "problema polític"
Davant de tot plegat, consideren que Rajoy és qui ha d'apaivagar el conflicte i insisteixen en una solució política per a un "problema polític".
"La responsabilitat d'apaivagar la crisi està amb els caps de govern com vostè. La clau d'un problema polític només pot trobar-se amb una solució política i només el diàleg i el respecte mutu ofereixen una sortida."
Els representants electes flamencs han condemnat "amb fermesa" tant "la repressió de l'autogovern català com la persecució de polítics democràticament triats per exercir el seu mandat" a Catalunya.
"La violència contra els propis nacionals en una democràcia és indigna."
Després d'afirmar que com a representants d'"un país multinacional" coneixen "el desafiament de la diversitat política i les aspiracions d'autonomia", recomanen "serenitat" i la "recerca constructiva per arribar a un acord comú".
Entre els que subscriuen la missiva, el president del Parlament Flamenc, Jan Peumans, i el vicepresident del Senat belga, Karl Vanlouwe, tots dos de l'NV-A (conservadors nacionalistes).