Catedràtics i polítics, des de Puigdemont a Arrimadas, responen a "I ara, què?"
Una reflexió coral de polítics, catedràtics de Dret Constitucional, professors i politòlegs sobre el moment polític crític a Catalunya
27 d'octubre del 2017, el Parlament vota la República i el Senat espanyol el 155. Sis mesos després que el govern espanyol suspengués l'autonomia catalana, els protagonistes d'aquest període i analistes polítics debaten sobre les sortides a l'atzucac institucional.
"I ara, què?" és el títol del "30 minuts" que reuneix polítics, catedràtics de Dret Constitucional, professors i politòlegs per opinar sobre el moment polític crític a Catalunya.

El documental es planteja qüestions com "república o autogovern?", i busca respostes amb l'ajuda d'experts. Javier García Roca, professor de Dret Constitucional de la Complutense, ho resumeix així: "Cal una nova cultura política".
"Hace falta una cultura política nueva" Javier García Roca, professor Dret Constitucional de la Complutense. Diumenge @30minuts "I ara què?"
30 minuts (@30minuts) 20 d'abril de 2018
👉https://t.co/keicewmrW8 pic.twitter.com/AfO07PvZaZ
Una cultura política nova basada en el diàleg. El diàleg entre qui? El programa entrevista també alguns dels protagonistes, com Carles Puigdemont i Marta Rovira, així com els representants de tots els partits polítics.
La seva resposta de cap a on ha d'anar el diàleg és ben diferent: entre Catalunya i Espanya o entre els catalans:
Sis mesos ja des de l'aplicació del 155...I ara què?
30 minuts (@30minuts) 21 d'abril de 2018
📆 Diumenge @30minuts
🕙 22.00
👉https://t.co/keicewE2NG #30minutsTV3 pic.twitter.com/3FxPHBcfkF
El 130è president de la Generalitat explica que durant el seu periple per diversos països europeus, com Bèlgica, Suïssa, Finlàndia i Alemanya, ha pogut explicar el punt de vista de l'independentisme, cosa que, diu, no ha pogut fer a Espanya, i ha criticat la falta de llibertat per fer-ho. Puigdemont ha insistit en l'oferta de diàleg, i ha afegit: "Si no ens reconeixen, difícilment podrem dialogar."

Però és possible aquest diàleg amb Espanya? Pablo Simon, politòleg i professor de la Universitat Carlos III, explica que és complicat amb la visió actual que ell percep des d'Espanya:
"Quin és l'imaginari que ha arrelat a Espanya? No es pot cedir al xantatge independentista. No es pot donar un premi al mal comportament."
"Como un cuchillo en mantequilla caliente" Pablo Simon @kanciller
30 minuts (@30minuts) 22 d'abril de 2018
📆 Avui @30minuts "I ara què?"
👉https://t.co/keicewmrW8 #30minutsTV3 pic.twitter.com/WzeTzRTOPg
Com ha afectat la paràlisi política l'administració catalana, si s'ha de construir la república, i com es pot fer, o si s'ha de treballar per avançar en l'autogovern. Són algunes de les qüestions que es plantegen en aquest reportatge, que analitza un dels períodes més convulsos de la política catalana i espanyola.
Recuperar les institucions i fer política, el paper dels CDR, la desobediència i la no-violència, l'activisme social i la seva persecució, la situació dels presos polítics i l'exili són els eixos sobre els quals es mourà el reportatge.
