Unes 250 han bloquejat Cala en Turqueta i han escrit missatges a la sorra contra la massificació turística (GOB)

250 veïns col·lapsen el bus i bloquegen una cala de Menorca contra la massificació turística

Els manifestants exigeixen garantir el dret a l'habitatge, salvaguardar els recursos com l'aigua i diversificar l'economia de l'illa perquè els menorquins hi puguin viure dignament

Actualitzat

Acció sorpresa d'un grup nombrós de veïns aquest dissabte a Cala en Turqueta, a Menorca, que des de primera hora del matí s'han coordinat per omplir el bus que porta a la platja i també l'aparcament, i evitar d'aquesta manera que hi poguessin arribar els turistes.

La protesta l'ha organitzat el grup ecologista GOB, i s'emmarca en la seva campanya Via Menorca per denunciar les conseqüències de la massificació turística a l'illa. Unes 250 persones s'han dividit per omplir, d'una banda, el primer autobús que porta banyistes a Cala en Turqueta, i de l'altra, l'aparcament de la platja amb cotxes residents.


Quan els manifestants eren a la platja, han escrit missatges a la sorra amb les tovalloles que duien i els seus propis cossos. Des de l'aire, a vista de dron, s'hi podia llegir el crit de socors "SOS Menorca". Així han aconseguit bloquejar la platja durant sis hores.
 

Contra la massificació, però no contra el turisme

Els convocants de la protesta denuncien que, d'un temps ençà, Cala en Turqueta "duplica o triplica la pressió humana hauria de tenir", i citen dades del Consell Insular de Menorca que asseguren que aquesta platja ha superat la seva capacitat de càrrega cada any des del 2000.

"La realitat d'aquesta platja, i de moltes altres a Menorca, és simptomàtica, i la seva situació descriu també més factors: l'illa rep un 30% més de cotxes a l'estiu dels que pot absorbir, milers de lloguers turístics il·legals dificulten enormement l'accés a un habitatge a residents i treballadors, l'elevada pressió sobre els nostres recursos naturals és cada vegada més gran."

Tot i això, el GOB manté que l'acció d'aquest dissabte no va contra el turisme, sinó contra la massificació i el model de turistificació creixent "que degrada les condicions de vida de la gent" i que "degenera el mateix producte turístic".

Per aquest motiu, reivindiquen cal que frenar la pressió turística i exigeixen garantir el dret a l'habitatge, salvaguardar els recursos com l'aigua i diversificar l'economia de l'illa perquè els menorquins hi puguin viure dignament.
 

Més protestes a Mallorca i Barcelona

La mobilització a Cala en Turqueta arriba només un mes i mig després d'una altra de semblant a l'emblemàtic caló des Moro de Mallorca. El 16 de juny, unes 300 persones van ocupar la platja amb pancartes contra la massificació turística. Fins i tot s'hi va presentar la Guàrdia Civil, que va mirar d'impedir-la, va demanar la retirada de les pancartes i va identificar alguns dels participants.

A més, diumenge passat més de 20.000 persones van desbordar el centre de Palma en la segona gran manifestació d'aquest any, contra el turisme de masses, a la capital de les Illes Balears.

Unes protestes que també comencen a prendre forma a Barcelona. Les imatges de la manifestació del 6 de juliol al centre de la ciutat van causar un fort rebombori per l'ús de pistoles d'aigua contra els turistes que eren a les terrasses d'alguns restaurants, però van aconseguir exactament el que buscaven: fer arribar el missatge "Tourists go home" molt més enllà de les nostres fronteres.

 

 

ARXIVAT A:
TurismeIlles Balears
Anar al contingut